Etiketter

Grekiska folket har nu röstat nej till trojkans sparförslag. Men det ändrar egentligen ingenting.
Grekland är även i fortsättningen skyldiga en massa pengar som lånegivarna vill ha tillbaka. Att det blev ett nej innebär bara att förhandlingarna ska fortsätta, ingenting annat.

Däremot har Grekland förlorat i trovärdighet igen och det är desto allvarligare. Vem vill låna ut pengar till någon som inte vill betala tillbaka?

”om du är skyldig banken en miljon så har du problem med banken, men om du är skyldig banken hundra miljoner så har banken problem med dig”
Detta är det stora problemet!

I sina försök att rädda förtroendet så har EU slussat in stora mängder pengar i Grekland och hoppats att allt ska bli bra. Men man har förbisett korruptionen och byråkratin i Grekland.
Pengarna hamnar inte där dom gör mest nytta.

I dagsläget är det nästan bara kontanter som gäller i Grekland. Ingen litar längre på digitala siffror i banken. Något för oss svenskar att tänka på!
Man har minskat uttagsmängden från 60 till 50 euro per dag eftersom det givetvis inte finns tillräckligt mycket ”riktiga pengar”.

Förutom att företagen permitterar sin personal på grund av problemen med betalningar så är Grekland det land med flest utomeuropeiska flyktingar inom sina gränser. Det är transitland nummer ett i europa.
Trots vad våra politiker påstår är det förenat med stora kostnader.

Dom senaste spekulationerna är att Grekland funderar på att ta ut en engångsskatt från alla bankkonton. Cypern har gjort detta tidigare för att rädda bankerna.
Detta har medfört att grekerna försöker tömma sina konton så snabbt som möligt.

Greklands finansminister säger att dom har förråd av olja och läkemedel som räcker 4-6 månader. Därefter är det slut.
Och alla som vet hur det fungerar vet vad som händer när oljan tar slut, svält!

Grekland står inför stora utmaningar, men EU och världssamfundet kommer aldrig att tillåta att kaos bryter ut i landet. Risken för spridningar är oerhört stora.
Om man sväljer prestigeförlusten inom EU kanske man kan tillåta att Grekland stannar inom EU men med en egen valuta. Vilket troligen skulle vara räddningen för landet.

Men totalt sett ligger Sverige mycket sämre till om vi råkar ut för liknande situationer. Vi har snart ingen livsmedelsproduktion kvar.
Vi har blivit mycket sårbarare efter den centraliseringsvåg som har skett.
Vi har nästan gjort oss av med ”riktiga pengar” och förlitar oss på ettor och nollor.
Vi är extremt överbelånade.
Vi är mycket mer godtrogna och tror att staten löser allt.

Allt ovanstående är saker som inte grekland lider av i samma omfattning.

Grekerna i motsats till oss svenskar har en beredskap på att saker kan bli värre, man har bland annat mat hemma. Man litar inte blint på staten och banker.
Grekerna är i mina ögon mindre naiva än oss svenskar.

Sent ska syndaren vakna sägs det och jag tror att vi i detta land har börjat vakna upp ur vår törnrosasömn..

Annonser