Etiketter

,

I alla fall inte om ni bor i Sundsvall med omnejd.

25 av 34 narkossjuksköterskor har sagt upp sig i protest. Dom har enligt egen utsago dom sämsta lönerna i Sverige.
Detta drabbar ett sjukhus som redan har stora problem med att locka till sig personal. Man lever med bemanningsföretag och stafettläkare som gräver stora hål i landstingets plånbok.
Dessutom har man varit tvungen att betala ut bonusar på 65000 till sjuksköterskor som är villiga att flytta sin semester. Detta eftersom det inte fanns sommarvikarier som kunde täcka upp under sommaren.
Dessa sjuksköterskor ska ta ut sin semster till hösten vilket gör att probemen kan fortsätta ett bra tag till.

Inte nog med det, man har också stora problem med överbeläggningar på sjukhuset. Samtidigt lägger man ner hela avdelningar eftersom ekonomin inte går ihop.

Nu är det inte bara sundsvalls sjukhus som har dom här problemen. Många sjukhus har svårt att få tag på personal. Det kanske inte är lika allvarligt som det är hos sundsvalls sjukhus men det skapar stora problem.
Framförallt är det svårt att få tag på specialister och läkare.
Dom högutbildade läkarna som Mona Sahlin lovade skulle komma hit från bland annat Syrien har lyst med sin frånvaro. Det visade sig att dom inte fanns och att Mona ljög, igen.

Man kan också säga som Sofia Mirjamsdotter ”Jag är livrädd för att bli sjuk i Sundsvall

När jag för några dagar sedan skrev om gruppen som styrka vid SHTF (shit hit the fan) var sjukvårdskunniga medlemmar ett viktig ingrediens.
Det verkar vara nog så viktigt i det normala livet, redan nu.
Att sjukvården börjar haverera är mycket allvarligt, och inte bara för dom som är sjuka. Det bidrar till det minskade förtroendet för staten och välfärdssamhället.

Om jag inte kan lita på att jag får hjälp när jag är sjuk, kommer jag då att ställa upp på samhällets villkor i övrigt?
Är det så att fler och fler lever i utanförskap, men inte på det sätt som media beskriver? Att man inte får hjälp av polisen om man bor utanför större tätorter är känt sedan tidigare, även om detta också har eskalerat det senaste decenniet.
Men om också sjukvården uteblir finns risken att samhället krackelerar snabbare än vad någon förstår.

Kommer vi snart att ha ett samhälle med medborgargarden och kvacksalvare när staten nu verkar packa ihop och gå hem?