Etiketter

När jag är inne på den svenska sidan för preppers (Swedish Survivalist) är alla väldigt noga med att inte röja sin identitet.
Det är av flera anledningar. Dels är man rädd att betraktas som lite tokig, men framförallt vill man inte att någon annan passar på att ta vad man har om det blir en katastrof.
Att man inte lämnar ut namn och adress på nätet är förståeligt. Det borde tillhöra sunt förnuft att inte lämna ut sitt liv där alla kan se det, trots allt gör många just detta på facebook mfl platser.
Men ska man då kunna sammarbeta om man inte vill röja sin identitet. Man kanske inte vill ha med andra männiakor att göra för att lättare kunna ta sig undan? Man kan givetvis ha människor man litar på i sin närhet. Grannar, släktingar eller nära vänner.

Ensam är stark
Med andra ord är det väldigt många som förbereder sig för att på olika sätt klara av en katastrofsituation ensam eller med familjen.
Men är det vettigt att försöka klara sig ensam? Ja, i det korta perspektivet är det lättare att klara sig ensam eller i en liten grupp. Man drar inte till sig lika mycket uppmärksamhet, man kan gömma sig lättare eftersom man behöver mindre skydd och yta, man kan också röra sig betydligt snabbare.

Men många är starkare
Men så fort man har förflyttat sig från en plats som kanske är riskfylld att vara på, till en säker plats BOL (Bug Out Location) då faller styrkan med att vara ensam.
Nu måste man bevaka området ensam. Fiska, plocka rötter, laga byggnader och så vidare, helt ensam.
Det går till exempel inte att bevaka alla fyra sidorna på ett hus själv. Dessutom måste man sova någon gång.

När det har gått åt pipan, jag tänker nu närmast på en total kollaps så kommer ett av dom jobbigare problemen.
Grupper som vill ha det du har. Det är bara en tidsfråga innan dom dyker upp.
Så kallade plundrare.
Detta är inget vi är vana vid i Sverige. Men i många andra länder dyker det upp plundrare vid katastrofer. I bland annat USA verkar det gå fort när någonting har hänt.
Kan det då hända i Sverige? Absolut, det kommer att hända även här. Vilken förälder håller sig till lagen när barnen svälter?
Dessutom har en del människor lättare för att utnyttja svaga människor.

Opsec

Att hålla på med Prepping innebär att man måste planera. Om du planerar vad du ska göra om du befinner dig i en SHTF, då måste du tänka på säkerheten som en av grundpelarna i din planering. Kan en familj på tre försvara sig mot gäng eller ett organiserat band av plundrare?

Jag vågar påstå att dom inte klarar av det. Det spelar ingen roll om du försvarar dig själv med ett hagelgevär eller en kulspruta, en eller två personer kommer inte att kunna hålla ut mot 20 beväpnade killar som är fast beslutna att ta vad du har.

Så är prepping ett slöseri med tid? Självklart inte!
Du måste bara vara smart. Korrekt OPSEC (Operations Security) före och under en nödsituation är avgörande för att gängen inte ska tro att du har något värt att offra livet för. Naturligtvis är OPSEC mycket svårt att göra rätt, och du måste balansera det med andra saker, som att ha bättre utrustning och ha ett liv.

OPSEC är oerhört viktigt, men du behöver inte vara osynlig och främlingsfientlig för det.
Om du tänker dig att överleva på lång sikt i en dystopisk miljö, så är det enda vettiga sättet att klara det genom att gå samman med andra – det finns inga andra alternativ. Naturligtvis är detta också lättare sagt än gjort.
Men det är det svårt, rent av omöjligt att rekrytera människor att arbeta tillsammans med om du inte berättar om dina planer, vilket är en grundläggande del av OPSEC.

Tillsammans

Människor började sammarbeta för att överleva för miljoner år sedan. De gjorde detta för en sak: eftersom det finns säkerhet i antal. Om du bor själv, kan du inte samla mat, förbättra din stridsläge, patrullera området, hugga ved, filtrera vatten, och bevaka alla sidor av din bostad – inte samtidigt. Dessutom måste du trots allt sova någon gång.
Och för vem ska du berätta om din dag på ”jobbet” om du är helt ensam?

Om du planerar att ”Bug Out” till en avlägsen plats någonstans efter SHTF, måste du förstå att du inte kommer att vara den enda som har fått samma idé.
Företagsamma människor och preppers kommer att vara först att röra på sig, men andra kommer snart att börja lämna storstadscentra för landsbygden. Inte bara komma bort från alla ligor men också för få tag på mat och vatten. Det kommer definitivt att vara en bristvara om strömmen går. Om du har en trevlig liten gård förberedd med solenergi, vatten, mat, vapen och ammunition – ett prepperparadis – så kommer du att bli ett mål om någon upptäcker det. Att ta en sådan stuga från två personer kräver inte mycket till intelligens om man är några personer.

Även en liten grupp med 12 personer har en stor fördel när man försvarar ett område och samtidigt behöver utföra andra sysslor. Med ett tillräckligt antal personer, kan man ha dygnetruntbevakning och samtidigt lösa andra arbetsuppgifter som behöver utföras. Dessutom finns det tid att lära sig kunskaper från andra i gruppen som sitter på dessa färdigheter. Att folk dessutom kan få specialisera sig ökar effektiviteten i gruppen totalt (synergi) och var en av de största anledningarna till att vi har utvecklats till ett samhälle.
Om du har tillräckligt med folk, du kan till exempel ha en fiskare, en säkerhetsansvarig och en reparatör. Eftersom dessa killar göra sitt jobb dag efter dag, kommer de att bli bättre och bättre på det. Med tillräckligt många människor, kan du lättare stödja dina grundläggande behov och då kan du även få tid att faktiskt njuta av livet och även koppla av ibland.

Problemet är att om du väntar med att rekrytera tills en storskalig katastrofal händelse har inträffat kommer du att ha problem. Detta oavsett om du befinner dig i mitten av en stad full av gäng, eller vandrar genom skogen eftersom din bugout fordon brakade ihop efter 1 mil, på din 30 mils resa, eller om du bara fick fly från din eftersom 9 beväpnade killar stormade din bakdörr medan du försvarade framdörren, någon gång måste man börja tänka på att samarbeta med andra. Men vid det här laget är det för sent.
Innan allt har brakat samman måste man ha den grupp man ska samarbeta med redo. Att ha människor som tror på samma saker och är beredda att engagera sig i samma saker som dig är själva grunden för att det ska fungera.

Du måste också vara försiktig med vem du berättar om din prepping för och speciellt vem du anser ska ha tillgång till dina planer.
Från och med nu kommer detta att ge dig den bästa chansen att fatta bra beslut om vilka personer som är bäst lämpade för din grupp och ger dig den bästa chansen att bygga ett bra team – och ger dig tillräckligt med tid att bygga laget.

Vad du behöver göra är att börja titta på vad för slags människor du skulle behöva i varje tänkbar situation och räkna ut hur man ska möta dessa människor och arbeta tillsammans. Varje person i din grupp är ytterliggare en person som måste ha mat, tak över huvudet och skydd. Så bör du försöka vara kräsen med vem du litar på om du har möjlighet att vara det. Du sitter med familjen, men du bör försöka att välja resten.

Så låt oss först titta på några egenskaper du behöver tänka på.

Färdigheter

En överlevare är bra på en massa saker och är mycket anpassningsbar men du kan inte veta eller kunna allt. Ditt lag ska ha en bra balans, inte bara i personligheter men du bör också ha människor med några specialkunskaper om du vill ge din grupp den bästa chansen. Här är några speciella färdigheter du ska leta efter samt att utveckla på egen hand:

  • Säkerhet – självklart, de med militär erfarenhet kommer att vara en stor tillgång i säkerhetsdelen eftersom dom alla är utbildade i grunderna i strid. Backar vi bandet lite så var i princip alla män militärutbildade. Det var på den tiden vi hade allmän värnplikt.
    Andra tjänster tjänster som också passar in här är poliser och vissa typer av vakter/ väktare.
  • Sjukvård – Detta är en viktig färdighet som du bör leta efter. Det är bra men en legitimerad sjuksköterska, läkare, veterinär, eller varför inte en apotekare. Detta är en person som kan rädda liv.
  • Mekaniker – En bra mekaniker som är van att laga saker med bristande resurser kommer att vara till stor hjälp i en långsiktig situation.
    Att bli en mekaniker är något man kan lära sig, men att bli en bra mekaniker kräver både tålamod och känsla. Många av dessa människor finns på arbetsplatser som är uppenbara såsom bilmekaniker, men man bör hålla ögonen öppna för människor som maskiningenjörer eller elektriker. Dessa kommer att kunna anpassa sig till sin nya situation och inte bara fixa saker som går sönder dom kan förbättra eller uppfinna nya saker. En bra ingenjör med en prepper bakgrund är ett önskemål.
  • Tekniker – Teknisk kompetens krävs givetvis från en mekaniker, men en tekniker kan också vara något annat. Någon som är bra på komradio har vanligtvis kunskap inom elektronik och kan hjälpa till med kommunikationen. Men dom kommer också att kunna hjälpa till med annan elektronik, i bilen, solcellsladdare etc. Någon som kan tillverka saker genom svetsning eller byggnation faller också in i denna kategori.
  • Överlevnad – Självklart, folk med överlevnadskunskaper fyller givetvis sin plats. Det kan vara allt från jägare, militärer eller bara folk som är vana att klara sig själva i/och av naturen. Folk som är ”street smart” faller också in i den här gruppen.
  • Bonde – Någon som kan odla både rotfrukter och grönsaker. Gammalt tillbaka var det en självklarhet att kunna odla sin egen mat, idag har folk problem att kunna skala sin egen potatis. Folk som är vana att odla har ofta kunskap om hur man förvarar maten. Hur man kokar sylt, hur man förvarar potatis och så vidare.

Trovärdighet och lojalitet

Detta är det viktigaste!
Det spelar ingen roll hur duktig en person är, kan man inte lita på den personen är det bättre att gå skilda vägar. Allt går att lära sig, men den etiska och moraliska kompassen måste stämma in på resten av gruppen. Det blir troligen en konflikt i annat fall och detta kanske när det som minst behövs. I värsta fall är det en person som förråder resten av gruppen för att själv vinna fördelar.
Bakgrundskontrollen är av största betydelse.

Syn på livet

Precis som att hitta en partner eller goda vänner bör det vara personer i gruppen som har en liknande syn på livet. Att kunna ha roligt ihop eller föra intellektuella samtal är nog så viktigt. Har man däremot väldigt olika syn på grundläggande behov eller tankegångar lär det inte fungera speciellt bra.

Inställning

Rätt inställning är också viktigt. Med rätt inställning kan man överleva när andra stupar. Jag vet om en kvinna som fick beskedet att hon hade 6 månader kvar att leva på grund av svårartad cancer, 10 år senare drog hon sitt sista andetag. När jag frågade hennes man hur det kommer sig att hon klarade sig så länge svarade han:
-hon var så oerhört positiv och gav aldrig upp..
Människor som är realistiskt optimistiska är bra för gruppen. Folk som kan få andra att skratta är också bra.

Motivation

Det finns flera saker som motiverar en människa. Det kan vara kärlek, vänskap, egen vinning eller bara för att få uppskattning. Det är ytterst viktigt att alla i gruppen är motiverade. En omotiverad person är väldigt dåligt för moralen i gruppen. En person i gruppen måste dra sitt strå till stacken. En lat person kommer att skapa konflikter och i värsta fall rasera hela gruppens arbete.

Så hur ska man börja?

Det går att träffa likasinnade på internet, till exempel på siten Swedish Survivalist. Men sedan måste man gå från att diskutera i ett intenetforum till att träffas öga mot öga. Om man har tillräckligt mycket gemensamt kan det vara en bra början på den grupp som behövs för att långsiktigt klara en katastrof.

Grannar är viktiga eftersom de är mest sannolikt kommer att vara din första försvarslinje (eller dom första människorna du måste försvara dig mot) om SHTF. Om du inte känner dina grannar – börja prata med dom nu.
Även om dina grannar inte kommer att vara en del av gruppen kommer du ändå att vara beroende av dessa.

Att känna många människor i sin närhet betyder att det blir lättare att få något gjort om problem uppstår.
En del preppers är mer inne på att gräva ner sig och vara en grå skugga, vilket kan fungera ibland, men att känna och umgås med folk fungerar bättre.
Givetvis kan inte alla vara med i den innersta gruppen.

Familjen är en självklar del av gruppen, det vore konstigt annars. Där gäller det att dom personer som plockas in utifrån också går bra ihop med resten av familjen.
Totalt sett är det här något som tar tid att bygga upp. Man kan inte köpa förtroende!
Vad gäller dom familjemedlemmar som kommer på tal är det ett måste att dom förstår vad som pågår och kan sätta sig in i arbetet.
Att kunna glida in när SHTF kommer inte att skapa någon bra början på sammarbetet, samtidigt går det inte att neka dessa släktingar hjälp när den behövs som bäst.
Alltså påbörjas jobbet nu!

För trots allt, ett bra team kan kompensera för bristande kompetens, planering och utrustning.
Glöm inte att om du kommer att arbeta med andra, med bara din närmaste familj, behöver veta om dom långsiktiga planerna.

Det behövs en riktigt bra planering gällande dom olika personerna i gruppen. Ska alla i gruppen känna till allt eller är det endast några utvalda? Hur ska man få tag på alla personer om det blir problem? Mobilnätet kommer till exempel med största säkerhet att vara ur funktion om vi blir indragna i ett krig. Likaså om det blir ett långvarigt strömavbrott.
Man vet aldrig var folk kommer att befinna sig så en lösning är att införskaffa och lära sig använda en amatörradio. En köpvärd radio ska tydligen vara BaoFeng UV5R. Det går att läsa vad folk tycker om den radion här och det är mest positiva kommentarer.
Jag är själv inte någon användare av amatörradio, så det är något jag behöver jobba på.

När man väl har sin grupp på plats behöver man leta efter realistiska scenarier och hur du planerar att ta itu med dem och sedan föreställa vad du kan göra med några erfarna personer på din sida. Du kommer snabbt se fördelarna.

Om du ändå vill vara en ensamvarg så är det helt ok. Jag är säker på att någon kommer att tacka dig för alla grejer dom plockar ur din stuga en dag.