Etiketter

När det Malaysiska planet MH17 sköts ner den tjugförsta juli förra året riktades genast misstankarna mot dom ryska separatisterna i Donetsk-området.
Nu var förvisso det tänkta luftvärnet något för avancerat för vem som helst att sköta. Men ingen tvekar väl längre på att det är ryska miltären som sköter ”inbördeskriget” i Ukraina.

Ryssland gick genast ut och skyllde nedskjutningen på Ukraina. Men Ukraina hade inget luftvärn på plats som kunde skjuta ner något som flög på den höjden och det flygplan som Ryssland senare pekade ut klarar inte heller av att operera på den höjden.

Ryssland släppte ett antal bilder på Ukrainas luftvärn som var placerat i området. Inte för att Ryssland skyllde på luftvärnet utan för att Ukraina sa att dom inte hade något luftvärn i området.
Ryssland ville alltså visa att man ljög från Ukrainas sida.

Nu har dock Bellingcat tagit fram bilder över området och jämfört med de ryska bilderna.
Dom bilder Bellingcat tagit fram är inte avancerade spionbilder utan foton från google Earth. När dom jämfört dessa bilder med de ryska bilderna framkommer det att dom ryska bilderna är manipulerade.
Dessutom är det inte speciellt bra gjort.

På Bellingcats hemsida visar dom dels hur man tagit fram informationen men där finns också en rapport med deras slutsatser att ladda ned.

Att Ryssland fortsätter att ljuga om sin inblandning i konflikten är inte konstigt. Det skrämmande är att västvärlden tvekar på om det är lögner!

Annonser