Etiketter

, , , ,

Börsen har fortsatt uppåt och är nu på väldigt höga nivåer. Inte på grund av att landet Sverige går som tåget, tvärtom står det mesta stilla i Sverige.
Inflationen ligger stilla, eller rättare sagt vi har deflation.
Det enda som fortsätter att stiga är hushållens förmåga att skuldsätta sig lite till i sin jakt på att köpa en bostad i rätt kvarter. Långt från invandrarkvarter eller avfolkningsbygder.

Jag kan bara se en orsak till att börsen stiger. Det pumpas ut mer pengar och eftersom räntorna i princip är noll finns det inget alternativ.
På börsen kan man i alla fall få avkastning från dom bolag som har utdelning, med lite tur så stiger också aktierna i värde.

Börsen stiger alltså och likaså gör värdet på bostäder. Båda dessa värden är fiktiva, varken aktier eller en bostad kommer att behålla sitt värde om det blir problem i samhället.
Arbetslösheten är dessutom fortsatt hög och dom som arbetar med att tillföra ett mervärde för landet sverige blir allt färre.

Det värsta är att många andra länder har liknande problem. EU kommer inte ur lågkonjunkturen och Grekland fortsätter att vara ett sänke för hela unionen.
Inte heller USA har någon riktig fart även om det går åt rätt håll. Men USA har en gigantisk statsskuld som ett damoklessvärd hängande över sig.

Kina har ökat på sin statsskuld i rasande takt och deras miljöproblem börjar bli svårbemästrade. En del börjar jämföra Kinas ekonomi med Greklands.
Men Kina har i motsats till Grekland en egen valuta och lär klara sig längre.

Ryssland är ett kapitel för sig. Dom har gått från att vara ett land på uppgång till att bli en diktatur (igen).
Ryssland för krig mot många av sina grannländer och hotar andra med kärnvapen.
Dom ekonomiska sanktionerna biter hårt i den ryska ekonomin.
Frågan är om dom kollapsar som det gamla sovjet eller om något mycket värre brakar lös innan dess?

Då var det slut på Positiva måndag!