Etiketter

,

Var i detta avlånga land borde vi ha våran BOL (Bug Out Location)?
Om jag struntar i var vi bor och får önska fritt? Det går faktiskt att planera så pass att man flyttar redan innan något har hänt.
Det är nästan så att jag blev religiös, idag tredje maj hittade jag detta på Cornucopias blogg.
Han skriver var man bör ha sin BOL med tanke på ett förestående kärnvapen krig.
Oerhört passande att jag började skriva på en kravspecifikation för ett inköp av en BOL för några dagar innan jag läste detta.

Hur ska en BOL se ut? Ska vi satsa på ett skyddsrum eller ett litet torp? Vad behöver vi och hur länge ska vi kunna stanna?
Frågorna är många och svaren är troligen ännu fler.

Ska vi ha det så här? Behöver dock mer pengar i så fall.
UK firm designs bunker for Tom Cruise

Bilden kommer från,
Doomday Prepper

Vi satte oss ner och började önska fritt. Givetvis går inte allt att uppfylla eftersom vissa önskemål går helt emot något annat, skyddsrum och vacker utsikt från köksfönstret var till exempel svårt att få ihop.

Jag måste vara ärlig och säga att det är i första hand en sommarstuga vi tittar efter. Men vi kommer samtidigt att tänka på den som en BOL även om det inte är prioritet ett.

Enligt Lars Wilderäng som ligger bakom bloggen Cornucopia? bör man undvika platser som kan bli ett mål för taktiska kärnvapen, minst 3 mil från det tänkta målet. Jag får tacka för dom tipsen.
Det blir inte lättare att hitta något men allt som avgränsar en sökning är i förlängningen en fördel, eftersom det blir färre alternativ att välja mellan.

Det blir en kravlista som blir lite spretig. Jag försöker dela upp den för att lättare kunna hitta något som passar.

Läget, läget, läget

 • Max 3 mil från tänkbart bombmål. Det finns andra anledningar att hålla sig en bit från dessa tänkbara bombmål. Olyckor med förödande konsekvenser är troligare vid en flygplats, rangerbangård, viktig industri, kärnkraftverk osv
 • Ett maxavstånd från det ordinarie hemmet på max 10-15 mil. Är stugan för långt borta kommer man att dra sig för att åka dit och jobb blir inte gjorda. Måste man dessutom ta sig dit till fots om SHTF (Shit Hit The Fan) klarar man inte mer än 10-15mil, beroende på årstid och hur mycket man släpar på.
 • Bra odlingsmöjligheter. Det här kan vara oerhört svårt att få till. Det beror på vilken del av Sverige vi bestämmer oss för att bo i. Men även då är inte odlingsmöjligheterna lätta att få till. Dessutom börjar odlingsmarken i Sverige att växa igen eller bli asfalterad när man ska bygga nya köpcenter på den bästa jordbruksmarken.
 • Grannar kan vara bra att ha, men inte för många och inte för nära.
 • Tillgång till 4G. Det kan man tro ska vara en enkel biff, men det är det inte. Tvärtom finns det massor av ställen som ligger i fullkomlig skugga vad gäller telenätet.

Tomt och mark

Mark behövs. Antingen redan vid köpet eller att det går att köpa till mer mark senare.
Hur mycket är svårt att säga, det beror bland annat på läget. Minst 2-3ha i alla fall.

 • Möjlighet att kunna odla på den egna marken. Med andra ord åker eller ängsmark.
 • Gärna tillhörande skog för den egna veden. I alla fall under normala tillstånd, om SHTF lär man kunna såga ner ett träd om man har det behovet i vilket fall som helst.
 • Det ska finnas plats för att sätta upp ett eller flera växthus för att kunna odla det som normalt inte trivs på den platsen.
 • Söderläge på tomten. I detta fall är det inte bara för att det är skönt att sitta i solen, växterna trivs också bättre.
 • Möjlighet att kunna ha höns och/eller kaniner. Det går i och för sig att ha även i en tätort (om det inte är för många)
 • Ytan på marken runt eller i omedelbar närhet till huset bör vara så pass stor att vi kan ställa upp en mindre stuga vid behov, eller bygga något som vi behöver. Men i första hand behöver vi kunna ställa upp husvagnen…
 • Det dök upp några önskemål om vacker utsikt, helst från köksfönstret. Så det kommer också med här i ren prepper-anda. Troligen det viktigaste kravet!

Byggnad/ byggnader

Det är nu det blir spännande med en önskelista. Önskelistan får innehålla grunderna. Dom kommer säkert ändå att ändras när vi tittar på något i verkligheten.

 • Timmrat hus. Inte ett måste men det är lättare att fixa om något måste göras. Dessutom kommer det in en mysfaktor i timmrade hus, och timmer i sig isolerar ganska bra.
 • 2 toaletter. Bra om man är fler än två i hushållet.
 • Egen brunn, helst grävd. Det behöver inte vara den primära vattentillförseln, men att ha en egen brunn underlättar på många sätt (om vattnet är tjänligt vill säga)
 • Eget avlopp med en trekammarbrunn. Att ha eget avlopp gör också att man blir mer oberoende.
 • Minst 3 rum och kök.
 • Uppvärmning? Det är inte helt fel med bergvärme när allt är frid och fröjd, dyr investering med billig i drift (om inget går sönder). Det innebär således att det finns vattenburen värme i huset.
  Till detta vill jag ha kamin, vedspis och gärna en eller flera kakelugnar.
 • Ett önskemål som min sambo kom med var en stor veranda, mitt tillägg var en gungstol och en banjo.
 • Givetvis ska huset vara för åretruntboende.
 • Reservelssystem lär vara omöjligt att hitta, men det går att fixa i efterhand.
 • Jordkällare, ett underskattat sätt att förvara mat på. Har man en jordkällare och inte använder den borde man skämmas.
 • Förråd av alla de slag är ett önskemål. Om det är en ladugård eller ett garage spelar mindre roll, men utrymmen under tak är oerhört bra att ha.

Pengar

Till slut kommer jag till den känsligaste punkten, pengar!
Inköp är en del av kostnaden, sedan tillkommer det löpande kostnader beroende på ort, vatten o avlopp, el försäkring etc.
Lågt räknat hamnar ett sådant hus på 1000kr/mån i löpande kostnader. Detta utan lån och underhåll.

Men kostar det så smakar det.

Nu har vi ett utkast och kan börja söka. Blocket ligger bra till för att bli kanal nummer ett i försöken att hitta vår perfekta BOL.