Etiketter

,

Vilka söker sig till IS?

När förståsigpåare försöker förklara varför folk ansluter sig till grupper som IS brukar dom skylla på utanförskap, trassliga hemförhållanden, lågutbildade unga arga män. Men det är inte sant. Många av dom som åker har högst normala hemförhörrhållanden. Ovanligt många har universitetssudier i ryggen. Dessutom verkar varken utanförskap eller arbetslöshet spela någon roll.

Göteborg har blivit Islamiska statens rekryteringsbas nummer ett i Sverige. Ungefär 300 personer har rest från Sverige för att ansluta sig till terrororganisationen IS, dom allra flesta kommer från Göteborg.

När Uppdrag granskning frågade ett antal beslutsfattare i Göteborg om deras åsikter angående IS, ville ingen ta ställning. Det säger kanske mer om politikerna än om dom rekryteringskontor för IS som finns i Göterborg.

Det ”är för svåra saker att ta tag i” var ett svar som Uppdrag granskning fick. Frågan är vad politikerna vill ta tag i? Det är allmänt känt att Göteborg kallas Muteborg efter den korruption och den pengadiande mentalitet politikerna där gjort sig mest kända för. Frågan är om dom fått pengar för att titta åt andra hållet eller om det bara är den vanliga PK-mentaliteten som spridit sig som en farsot över Sverige.

För det kan väl inte vara så att IS har ett faktiskt inflytande i Göteborg? Alice Teodorescu tar upp frågan i GP. Hon skriver: ”Det finns, hör och häpna, sådant som är rätt och sådant som är fel. Allt går inte att relativisera. Att ta ställning mot att svenska ungdomar ansluter sig till en av världens grymmaste terrororganisationer, vars ambition är att mörda och sprida skräck, är alltid rätt eftersom handlingen alltid är fel. Varför denna beröringsskräck för det uppenbara?”

Jag kan bara hålla med!

Annonser