Etiketter

Finansinspektionen (FI) går inte vidare med amorteringskravet som skulle börja gälla från 1:a augusti.
Detta efter att kammarrätten i Jönköping slagit fast att amorteringskravet inte har stöd i lagen.

Det var under en remissrunda som kammarrätten ansåg att FI inte hade mandat att införa amorteringskrav. FI anser att rättsläget måste förtydligas av regeringen i så fall.

Risken är nu stor att amorteringskravet helt faller och bolånecirkusen kan fortsätta i samma takt.

Ärendet kommer således att hamna på regeringens bord. Något som alla regeringar har försökt undvika dom sista tolv åren.

När jag tittade på risker i våra liv så fanns en bostadskrasch med i beräkningen. Jag anser den vara större nu än någonsin tidigare.

Det finns några möjligheter kvar för regeringen nu.
Ta bort ränteavdraget, det är en subvention av lånetagare och borde inte finnas.
Återinför fastighetsskatten. Ett effektivt sätt att bromsa kraftiga prishöjningar på bostäder.

Tyvärr törs knappast regeringen röra något som ökar boendekostnaderna för medelklassen och vi står kvar med ett framtida skräckscenario.

En krasch kommer, det är i princip alla utom dom mest belånade överens om. Dom mest belånade stoppar huvudet i sanden och hoppas att verkligheten aldrig kommer ikapp dom.
Många tror, eller hoppas att när kraschen kommer så kommer staten som en räddande ängel och styr upp allting. Tyvärr är skuldnotan så hög att staten i princip går i konkurs om den försöker rädda allting. Det finns inte tillräckligt med pengar längre.

Så vad händer vid en rejäl krasch? Troligen går några banker i konkurs.
Bolånetagarna med sand över huvudet hoppas då att lånen som i ett trollslag försvinner. Tyvärr kommer lånen övertas av andra som kanske inte är lika givmilda som dagens banker är. Lånen blir kvar och ska betalas!
Men det är bara en spekulation efter som bostadspriserna aldrig kan gå ner (ironi)

Annonser