Etiketter

, ,

Nuläge

Arbetet med att införliva det ockuperade Krim i Ryssland fortsätter i oförminskad styrka. I god diktatorisk anda arbetar man hårt för att minska inflödet av information. Nu senast stängde man krimtatarernas enda tv-kanal.

Samtidigt jobbar ryska psyops (agenter som låtsas vara annat än ryssar) att bearbeta västerländsk media med desinformation. Det går lätt att hitta dessa på både svarsfälten i tex DI eller för all del hos en del bloggare.
Dom ifrågasätter som regel allt som skrivs och hänvisar till rysk press. Den ryska pressen är helt statsstyrd och där finns ingen kritik mot det lågintensiva krig som pågår.

På detta finns det också nyttiga idioter (som det hörs på namnet går några personer rysslands ärenden utan att förstå det). Dessa har ofta ett ideologiskt tänk bakom sina åsikter.
Vad gäller rysslands agerande är det ofta folk på yttersta höger och vänsterkanten som gillar Putin.

Vad som ser ut att vara nästa steg i konflikten med Ukraina är terrorattentat. Terrorattentat kommer förutom att orsaka fruktan att efter en tid ge Ryssland fler ursäkter att lägga sig i Ukrainas inre angelägenheter.

Kärnvapen

Ryssland har efter invasionen av Krim tagit upp att dom var beredda att använda kärnvapen om NATO hade lagt sig i. Det är ett sätt att hota och pressa väst att backa tillbaka.
Dom har även hotat dom baltiska staterna och Danmark med kärnvapen. Alla dessa är NATO-medlemmar och där är det inte lika lätt att få sin vilja igenom.

Även Sveriga har fått sin beskärda del av kärnvapenhot. Ryssland övade kärnvapenbombning mot Sverige vid påsk förra året.

Fortsättning baltikum

Men jag gissar att baltikum kommer att få mer problem framöver.
Ryssland har redan kidnappat en gränspolis.

Min gissning är att det kommer att bli oroligheter i baltikum som är regisserade från Moskva.
Sedan lär det bli problem med internet och strömförsörjning. Och givetvis fler hot, både förtäckta och öppna.
Däremot är jag tveksam att Ryssland går in med militära styrkor i baltikum.

Ukraina

Jag tror inte på ett stopp i konflikten innan Ukraina ger upp delar av sitt territorium. Tyvärr lär det bara räcka en kort tid innan Ryssland fortsätter att knacka på dörren.

Sverige

Vi har betydligt större problem med ett obefintligt försvar och politiker som kontinuerligt stoppar huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Detta började med alliansen och den nuvarande regeringen är inte bättre.
Man kan nästan tro att det är ryska agenter som styrt sverige de senaste tio åren.

Men inte ens dom skulle ha lyckats så bra.

Annonser