Etiketter

, ,

Det minsta man behöver

Om man går vilse i bärskogen, vad är det minsta man behöver ha med sig?

Det är en intresant fråga eftersom väldigt få vill släpa på en 30kg ryggsäck när dom ska plocka bär i norrlands inland. Eller för all del på något annat ställe i sverige där det är långt till närmaste väg.

Bra skor, bra regnställ och en fulladdad mobiltelefon anser jag vara minimikravet för att klara sig bra.

Det är inte många ställen i sverige där det inte finns någon täckning med mobilen. Dessutom är dom flesta moderna mobiler utrustade med GPS.

Det en till sak man ska ha med sig, viktig medicin. Har man diabetes ska man givetvis ta med sig insulin. Något annat vore ren idioti.

Har man det ovanstående klarar man sig länge, om man hittar friskt vatten. Funkar mobilen behöver det inte bli så lång tid.

Nästa steg

Något ätbart för att hålla blodsockret i schack. Det blir inte lättare att hitta hem om man får en blodsockerdip.

Karta och kompass. Men det gäller att man har övat på att använda karta och kompass. I värsta fall kan det lura en att gå åt fel håll om man inte vet vad man gör.

Har man en kompass bör man faktiskt ha två. Dom ska vara av god kvalite. Men varför två om dom är av god kvalite? Det finns små kompasser som man kan ha på klockarmbandet eller sätta fast i dragkläppen på jackan, en sådan duger.
Går man vilse är det lätt att man börjar misstro kompassen. Har man två och dom visar samma sak lugnar det ner personen i fråga.

Något att tända eld med. Ett bra sätt att skicka signaler med är rök. Det syns på långt håll och visar på att det finns människor där. Djur tänder inga eldar!

Ett första förband, det finns i förband i litet format som man kan ha i fickan. Gör man illa sig måste man kunna stoppa blödningen och detta helst utan att förstöra sina kläder.

Vidare

Nu öppnar sig en värld av mer eller mindre onödiga eller nödvändiga saker.

Det jag personligen skulle ta med mig förutom ovanstående vore en kniv och en vattenflaska. Det förenklar tillvaron, men är i mina ögon inte lika viktigt.

Här tar det stopp för denna gång.