Etiketter

,

Idag går Riksbanken ut och sätter den nya räntan till -0,1%. Räntebomb skriver DI.
Jag undrar vad dom skulle skriva om räntan plötsligt hamnade på 20%? Räntebomb är ju redan inmutat.

Många med stora lån jublar säkert och förbereder sig på att låna lite till på bostaden. Det är ju nästan gratis att låna!!!

Jag känner mig som den evige pessimisten som säger, det är nu läge att amortera av lånen!
Räntan är låg. Det är billigt att försöka bli lånefri just nu.

Vad vill riksbanken uppnå med detta? Minusränta ska göra det billigare att låna, vilket gör att ekonomin ska sparka igång och inflationen ska stiga till riksbankens mål på 2%.
Kommer det att bli så? Knappast!

Antagligen sticker bolånen en bit till så att ännu fler sitter med skägget i brevlådan när arbetslösheten stiger ytterliggare. Ja, arbetslösheten lär fortsätta uppåt ett tag till.
Det blir ingen skjuts i ekonomin oavsett ekonomisk politik för tillfället, många invandrare får inga jobb, företag fortsätter att flytta utomlands och regeringen gynnar inte direkt småföretagare.

Nu beror inte allt det här på våra politiker. Det är ekonomiskt instabilt både här och där. Dessutom har vi ett krig i vårat närområde. Lågintensivt, men ändock ett krig.

Japan har som exempel dragits med en liknande ekonomisk situation under en lång tid. Men dom har i och för sig inte haft en stigande population som spär på arbetslösheten.

Annonser