Etiketter

,

När vi idag köper saker som vi tror är nyttiga så går vi till hyllorna där det står ”Ekologiskt”. Det borde stå ”Naturlig mat” på dessa hyllor.
Resten av hyllorna kan det få stå ”Onaturlig mat” på. Skulle nog bli lite fart på våra tillverkare och leverantörer i så fall.
WP_20141204_17_05_13_Pro

Nu är det tyvärr inte på detta sättet. Den mat som är processad till oigenkännlighet kallas ”mat”. Det som för bara någon generation sedan kallades mat är idag ekologisk och kostar mycket mer.
Den som har råd bör ändå lägga pengarna där. Det går utan tvekan att äta sig sjuk (det gäller inte bara julbordet eller den sunkiga pizzerian)
Att äta gör vi alla och desto mer konstiga saker matindustrin stoppar i denna mat desto sämre är det i mina ögon. Färre E-nummer är bättre.

Vi har exemplet med smör och margarin där det sistnämnda skulle vara så bra. Det har senare visat sig vara tvärtom. (givetvis höll jag på att skriva)
Livsmedelsverket är den myndighet som ska tala om för oss vad som är bra och dåligt. Det går sådär för den myndigheten. Men det kanske blir bättre, någon gång, hoppas jag, ingenting är omöjligt. Hmmm…

Det här låter enkelt och bra, ät ekologiskt och allt är lugnt. Näääää…..
Tittar man på flaskan med ekologisk citron från Ica innehåller den vatten, citronjuice framställt av koncentrat 20%, surhetsreglerande medel (citronsyra)
Vad är nu den här citronsyran gjord av? Citronsyran får man genom jäsning av kolhydrater (majs, det funkar även med andra kolhydrater) med hjälp av mögelsvampen Aspergillus niger.
För att sedan rena ut citronsyran använder man bensen.

Jag vill inte kalla bensen för ekologiskt. Den ger bland annat cancer.
Citronsyran innehåller också rester av mögelsvamp som kan orsaka allergiska reaktioner.
Nu är det inga stora mängder av vare sig bensen eller mögel i produkten så dom flesta klarar sig bra.

Vad vill jag nu ha sagt med här på min sida som var tänkt att handla om prepping?
Ska man klara en krissituation bör man vara i bra form.
Ska man vara i bra form bör man äta vettigt.
Ska man äta vettigt bör man äta ekologiskt.
Ska man välja ekologiskt måste man ändå titta på innehållsförteckningen för att inte bli lurad…

Livsmedelsverket

Uppdatering, 2016-04-29. ICA har ändrat innehåll i flaskan, Ekologiskt koncenterad citron innehåller nu mer……Citron!